Evaluation of capacity of tannin degradation with microorganisms isolated from a tannery effluent in Copacabana, Antioquia

Authors

  • María A. Palacio-Arango Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia
  • Isabel C. Cano-Vanegas Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia
  • Luisa M. Múnera-Porras Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia
  • Nancy J. Pino-Rodríguez Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia https://orcid.org/0000-0002-4352-8767
  • Gustavo A. Peñuela-Mesa Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia https://orcid.org/0000-0003-3065-0285

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.acbi.v40n108a02

Keywords:

tannic acid, Bacillus licheniformis, tannery, biodegradation, tannase, tannins

Abstract

Tannins are the phenolic compounds most abundant in nature, used as raw material in several industrial processes like tanning leather. Tannic acid is a hydrolyzable tannin used in tannery, which can be degraded by a biological enzymatic hydrolysis using tannase. To evaluate the capacity and optimal conditions of tannin degradation using microorganisms isolated from a tannery, we used an enrichment technique and plate culture. We obtained the isolation of tannin-resistant bacteria, that were subjected to minimum inhibitory concentration tests (MIC), retaining 0,4% v/v tannic acid. Finally, Bacillus licheniformis was identified as the bacteria with the major capacity of degradation in growth conditions of pH 7, 35 °C and 90 r. p. m.

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Author Biographies

María A. Palacio-Arango, Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia

Grupo de Control y Diagnóstico de la Contaminación (GDCON; SIU-UdeA), Facultad de Ingeniería y Escuela de Microbiología, Uni-
versidad de Antioquia, Medellín, Colombia

Isabel C. Cano-Vanegas, Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia

Grupo de Control y Diagnóstico de la Contaminación (GDCON; SIU-UdeA), Facultad de Ingeniería y Escuela de Microbiología, Uni-
versidad de Antioquia, Medellín, Colombia

Luisa M. Múnera-Porras, Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia

Grupo de Control y Diagnóstico de la Contaminación (GDCON; SIU-UdeA), Facultad de Ingeniería y Escuela de Microbiología, Uni-
versidad de Antioquia, Medellín, Colombia

Nancy J. Pino-Rodríguez, Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia

Grupo de Control y Diagnóstico de la Contaminación (GDCON; SIU-UdeA), Facultad de Ingeniería y Escuela de Microbiología, Uni-
versidad de Antioquia, Medellín, Colombia

Gustavo A. Peñuela-Mesa, Universidad de Antioquia, Medellin, Colombia

Grupo de Control y Diagnóstico de la Contaminación (GDCON; SIU-UdeA), Facultad de Ingeniería y Escuela de Microbiología, Uni-
versidad de Antioquia, Medellín, Colombia

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Published

2018-08-08

How to Cite

Palacio Arango, M. A., Cano Vanegas, I. C., Múnera Porras, L. M., Pino Rodríguez, N. J., & Peñuela Mesa, G. A. (2018). Evaluation of capacity of tannin degradation with microorganisms isolated from a tannery effluent in Copacabana, Antioquia. Actualidades Biológicas, 40(108), 1–7. https://doi.org/10.17533/udea.acbi.v40n108a02

Issue

Section

Biotechnology