Validation of the Educational Material for the “Niñ@s en Movimiento” (Children in Motion) Program to Treat Child Obesity
DOI:
https://doi.org/10.17533/udea.rfnsp.v36n3a11Keywords:
public health, health education, food and nutrition education, nutrition programs, pediatric obesity, “Niñ@s en Movimiento”- Children in Motion ProgramAbstract
Downloads
References
(1). Stefanc D, Mazgon J. Use of educational materials in Slovenian Secondary Technical Education: The perspectives of teachers and students. Procedia - Social and Behavioral Sciences 2012;64:437-6.
(2). Ziemendorff S, Krause A. Guía de validación de materiales educativos (con enfoque en materiales de educación sanitaria). La salud de las poblaciones indígenas. Convenio GTZ - OPS. Chiclayo Perú; 2003. pp. 1-85.
(3). Organización Panamericana de la Salud/Organización mundial de la Salud. Orientaciones técnicas para el diseño y validación de materiales educativos para la iniciativa regional escuelas promotoras de la salud [internet]. 2006 [citado julio 2016]. Disponible en: http://www.bvsde.paho.org/bvsdeescuelas/fulltext/materiales.pdf
(4). Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Guía metodológica y video de validación de materiales IEC [internet]. 2003 [citado julio 2016]. Disponible en: https://www.unicef.org/peru/spanish/validacion_materiales.pdf
(5). Vio F, Salinas J, Montenegro E, González CG, Lera L. Efecto de una intervención educativa en alimentación saludable en profesores y niños preescolares y escolares de la región de Valparaíso, Chile. Nutr. Hosp. 2014;29(6):1298-304.
(6). Vio F, Lera L, Fuentes A, Salinas J. Método Delphi para identificar materiales educativos sobre alimentación saludable para educadores, escolares y sus padres. Arch Latinoam Nutr 2012;62(3):275-82.
(7). Salazar AA, Shamah T, Escalante EI, Jiménez A. Validación de material educativo: estrategia sobre alimentación y actividad física en escuelas mexicanas. Rev. Esp. Com. Sal. 2012;3(2):96-109.
(8). García NI, Gussinyer S, Carrascosa A. Niñ@s en Movimiento, un programa para el tratamiento de la obesidad infantil. Med Clin (Barc) 2007; 129(16):619-23.
(9). García NI, Gussinyer S, Gusinyer M, Carrascosa A. Programa de tratamiento integral para la obesidad infantil ¡Niñ@s en Movimiento! Libros para casa. Barcelona: Ediciones Ergon; 2005.
Programas en movimiento. Obesidad en la infancia y la adolescencia. Centros de aplicación del programa. [internet]. [citado agosto 2016]. Disponible en: http://programasenmovimento.com/modules.php?name=webstructure&idwebstructure=124
(11). Restrepo MT, Quintero D, Martínez MM, Gómez AM. Técnicas para la toma de medidas antropométricas En: Medellín: Centro de Atención Nutricional Ltda; 2006.
(12). Onis M, Habicht JP. Antrhopometric reference data for international use: Recomendations from a World Health Organization Expert Committee. Am J Clin Nutr 1996;64(4):650-8.
(13). World Health Organization. Growth referencie 5-19 years. Application Tools. WHO AnthroPlus software [Software para evaluar el crecimiento y desarrollo de los niños del mundo] [internet]. [citado agosto 2016]. Disponible en: http://www.who.int/growthref/tools/en/
(14). Alzate T. El grupo focal: factor de eficacia en educación nutricional. Persp Nut Hum 1999;1(1):23-35.
(15). Hamui A, Varela M. La técnica de grupos focales. Inv Ed Med 2013;2(5):55-60.
(16). Escobar J, Bonilla FI. Grupos focales: una guía conceptual y metodológica. Cuaderno. Hisp. Psico. 2009;9(1):51-67.
(17). Souza MC de, Deslandes S, Neto O, Gomes R. Investigación social: Teoría, método y creatividad. Buenos: Lugar Editorial; 2007.
(18). Ramada JM, Serra C, Delclós GL. Adaptación cultural y validación de cuestionarios de salud: revisión y recomendaciones metodológicas. Sal. Púb. Mex. 2013;55(1):57-66.
(19). Barrera LF, Manrique FG, Ospina JM. Propiedades psicométricas de instrumentos utilizados para evaluar material educativo en salud. Hacia Prom. Salud. 2011;16(1):13-26.
(20). Chiang MT, Torres MS, Maldonado M, González U. Propuesta de un programa de promoción sobre un estilo de vida saludable en preescolares mediante una intervención multidisciplinaria. Rev. Cubana Invest. Biomed. 2003;22(4):245-52.
(21). Olivares S, Morón C, Zacarías I, Andrade M, Vio F. Educación en nutrición en las escuelas básicas de Chile. Food Nutr. Agric. (FAO) 2003;33:64-69.
(22). Moura MF, Lima A, Venícios M, Leite T, Martins V. Validación de juego educativo para la enseñanza de la valoración cardiovascular. Inv. y Edu. Enf. 2010;28(1):83-91.
(23). Liévano M, García G, Leclercq M, Liévano G, Solano K. Validación del material lúdico de la estrategia educativa basada en juegos para la promoción de estilos de vida saludable en niños de cuatro a cinco años de edad. Univ. Sci. 2009;14(1):79-85.
(24). Arismedi LJ, Carmona IC, Rodríguez LN, Alzate T. Validación del juego reglado “Chefcitos”, para promover hábitos de vida saludable y el consumo de frutas y verduras en escolares mayores de siete años. Colombia, 2014. Persp. Nut. Hum. 2015;17(1):67-76.
(25). Díaz XM, Mena CP, Valdivia P, Rodríguez A, Cachón J. Eficacia de un programa de actividad física y alimentación saludable en escolares chilenos. Hacia Prom. Salud. 2015;20(1):83-95.
(26). Caro JC. Determinantes sociales y conductuales en salud nutricional: evidencia para Chile. Rev. Chil. Nutr. 2015;42(1):23-29.
(27). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Buenas prácticas en programas de información, comunicación y educación en alimentación y nutrición (ICEAN). Informes sobre las características de los programas de ICEAN en Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Paraguay, Perú, Uruguay y Venezuela [internet]. 2013 [citado julio 2016]. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-as503s.pdf
Lobos LL, Leyton B, Kain J, Vio F. Evaluación de una intervención educativa para la prevención de la obesidad infantil en escuelas básicas de Chile. Nutr. Hosp. 2013;28(4):1156-64.
(29). Silva C, Teresa RN. Creating and validating educational material for patients undergoing orthognathic surgery. Asian Nurs. Res. 2012;6(4):166-72.
(30). Marins B, Soare I. Materiales educativos de vigilancia sanitaria: perfil de producción y circulación en el tema de los alimentos. Trab. Educ. Saúd. 2016;14(1):137-54.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The contents of the articles are the responsibility of the authors
The editorial committee has editorial independence from the National School of Public Health "Héctor Abad Gómez" of the University of Antioquia.
The editorial committee is not responsible for aspects related to copying, plagiarism or fraud that may appear in the articles published in it.
When you are going to reproduce and disclose photographs or personal data in printed or digital format, informed consent is required. Therefore, this requirement is required of the author at the time of receipt of the manuscript.
Authors are responsible for obtaining the necessary permissions to reproduce any material protected by reproduction rights.
The authors preserve the moral rights and assign the economic rights that will correspond to the University of Antioquia, to publish it, distribute electronic copies, include them in indexing services, directories or national and international databases in Open Access, under the Creative Commons Attribution license -Not Commercial-Share Equal 4.0 International Commercial (CC BY-NC-SA) which allows others to distribute, remix, retouch, and create from the work in a non-commercial way, as long as the respective credit and license are granted. new creations under the same conditions.
The authors will sign the declaration of transfer of economic rights to the University of Antioquia, after the acceptance of the manuscript.
The editorial committee reserves the right to reject the articles whose authors do not offer satisfactory explanations about the contribution of each author, to meet the criteria of authorship in the submission letter. All authors must meet the four criteria of authorship according to ICMJE: "a) .- That there is a substantial contribution to the conception or design of the article or to the acquisition, analysis or interpretation of the data. b) That they have participated in the design of the research work or in the critical review of its intellectual content. c) .- That has been intervened in the approval of the final version that will be published.d). That they have the capacity to respond to all aspects of the article in order to ensure that issues related to the accuracy or integrity of any part of the work are adequately investigated and resolved. "