Transition and nostalgia: the Acandí people nourishing system, Colombia

Authors

  • Fanny C. Pérez
  • Gloria M. Alcaraz

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.rfnsp.82

Keywords:

culture, etnology, Acandí, food habits, feeding behavior, food security

Abstract

Objective: to know and understand the nourishing system of the Acandí people relative to their economic and social history, providing elements for intercultural health care. Methodology: ethnography focused in the nourishing system. A total of 33 semi–structured interviews were performed, three focal groups were organized and field study was carried on. Manual analysis was performed. Results: looking back into the past one can realize how planting, harvesting, hunting, fishing, community sharing of foods (were daily socialization occurs) recede today in front of media, tourism, unrest, and changing methods of production. Present day economic problems force people to pass from three daily meals to only two, affecting specially elders and children. Conclusions: despite nourishing transition, nourishing identity remains with nostalgia of better by-gone times and present day evidence of serious nourishing shortcomings. It is then convenient to establish polices and clear and responsible planning to preserve nourishing culture, nourishing security and the empowerment of the Acandí people in relation to those goals.
|Abstract
= 191 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 86 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

References

(1). Gracia AM. La transformación de la cultura alimen-taria. Barcelona. Ministerio de Educación Superior; 1997. p. 14-8

(2). Harrison CA, Cournot C, Esteva G, et al. Carencia alimentaria. Una perspectiva antropológica. España: Serbal UNESCO; 1988. p: 7-14

(3). Contreras J. Antropología de la alimentación. Ma-drid: Eudema; 1993. p. 11-5

(4). Contreras. J. Alimentación y Cultura: necesidades, gustos y costumbres. Barcelona: Universitat de Bar-celona; 1995. p.14, 129-66.

(5). Fischler C. Gastro-nomie et gastro-anomie: sagesse du corps et crise bioculturlle de l’alimentation mo-derne. Madrid. Edudema; 1979. p.31. DOI: https://doi.org/10.3406/comm.1979.1477

(6). Carrasco S. Antropología i alimentaciò. Una proposta per a I’estudi de la cultura alimentaria. Barcelona : Bellaterra. Servei de Publicacions U.A.B; 1992. p.104

(7). Arboleda LM. Significado del saber popular en ali-mentación para los Nutricionistas Dietistas del Área Metropolitana del Valle de Aburrá. Medellín. [Tesis para optar al título de magíster en Salud Pública]. Medellín: Universidad de Antioquia; 2006. 127p.

(8). Santagata M. Programa de Asistencia Medica Trans-cultural (PAMT). [Internet] Buenos Aires: Hospital Italiano de Buenos Aires. Plan de salud; 2007 [21 de Febreo de 2007]http://www.hospitalitaliano.org.ar/plan/index.php?contenido=info_programas.php&id_noticia=270&id_curso=5

(9). Alcaraz G, Correa A. La ética en la investigación: el caso con los tule (kuna) de urabá, Colombia.Biomé-dica 2006; 26:9-12

(10). Viajeros. com. Diarios de viaje. Acandí, “Choco-lombia” [Sede Web] Colombia: Viajeros.com; 2003 [20 de febrero de 2007] http://www.viajeros.com/diario-202.html

(11). Sánchez P. El sistema alimentario en Ecuador. En Insworth G, et a.l Carencia alimentaria . Una pers-pectiva antropológica. Barcelona. Serbal/UNES-CO; 1988.

(12). Khare RS. La investigación internacional sobre alimen-tos y nutrición: consideraciones básicas. En: Insworth G, et al Carencia alimentaria. Una perspectiva antropológica. Barcelona. Serbal/UNESCO; 1988.

(13). Goody J. Cocina, cuisine y clase. Estudio de socio-logía comparada. España. Gedisa; 1995.p.23-48

(14). Álvarez MC, Rosique J, Restrepo MT. Seguridad alimentaria en hogares de Acandí : la disponibili-dad de los alimentos como indicador de suficiencia alimentaria. Revista Chilena de Nutrición. 2004; 31(3):318-29 DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-75182004000300007

(15). Álvarez MC, Estrada A, Montoya EC, Melgar-Qui-ñones H. Validación de escala de la seguridad ali-mentaria doméstica en Antioquia, Colombia. Salud Pública de México. 2006; 48: 474-81. DOI: https://doi.org/10.1590/S0036-36342006000600005

(16). Millán Echeverría NH, Ochoa Cubillos LA. Caracterización de los niveles de resolución de la proble-mática de seguridad alimentaria de la población en situación de desplazamiento forzado. Estudio de casos: Soacha (Cundinamarca) y Bello (Antioquia). Perspectiva en Nutrición Humana. 2004;11:39-53 DOI: https://doi.org/10.17533/udea.penh.336356

(17). Boyle J. Morse J, editora. Estilos de etnografía. En: Asuntos críticos en los métodos de investigación cualitativa Medellín: Universidad de Antioquia; 2003.p.185-214

(18). Hammersley M, Atkinson P. Etnografía. Métodos de investigación. 2a ed. Barcelona: Paidós; 2001.p.150-173, 283-307

(19). Strauss A, Corbin J. Bases de la investigación cualitativa. Técnicas y procedimientos para desarrollar teoría fundamentada. Medellín: Universidad de An-tioquia; 2002.p.219-21

(20). Bertaux, D. El enfoque biográfico: su validez metodo-lógica, sus potencialidades. En: Joutard y otros (1988) Historia oral e historias de vida. Costa Rica: FLACSO Cuadernos de ciencias sociales. 1988; 57-80

(21). Resolución Nº 008430. Normas científicas, técnicas y administrativas para la investigación en sa-lud. Dirección de Desarrollo Científico y Tecnológico del Ministerio de Salud de Colombia. (4 de Octubre1993).

(22). Gómez GE, Molina ME, Evaluación ética de proyectos de investigación: una experiencia pedagógi-ca. Revista de Investigación y Educación en Enfermería. 2006; 24 (1): 68-77

(23). Lipson J. Morse J, editora.Asuntos éticos en la et-nografía. En: Asuntos críticos en los métodos de investigación cualitativa. Medellín: Universidad de Antioquia; 2003.p.389-415.

(24). Alcaraz G, Correa A. La ética en la investigación: el caso con los tule (kunas) de Urabá, Colombia. Bio-médica. 2006; 26(1): 9-21 DOI: https://doi.org/10.7705/biomedica.v26i1.1390

(25). Fernández A. Carabelas y Alcatraces [folleto]. Es-paña: Especial Editores; 1991. 31: 42-4

Published

2008-10-16

How to Cite

1.
Pérez FC, Alcaraz GM. Transition and nostalgia: the Acandí people nourishing system, Colombia. Rev. Fac. Nac. Salud Pública [Internet]. 2008 Oct. 16 [cited 2025 Jan. 30];25(2):1-10. Available from: https://revistas.udea.edu.co/index.php/fnsp/article/view/82

Issue

Section

Research