Social determinants of food in families from strata 4, 5, and 6 of the town of Chapinero, Bogotá D.C., Colombia

Authors

  • Diana M. Belalcázar C. Pontifical Xavierian University
  • Luisa F. Tobar V. Pontifical Xavierian University

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.rfnsp.12592

Keywords:

social determinants for diet, food security

Abstract

Objective: to identify the social determinants for the diet of the families from strata 4, 5, and 6 living in the town of Chapinero Bogotá. Methodology: an observational, qualitative, descriptive, and cross sectional study conducted on a sample of 150 families proportionally divided depending on stratum. Sampling was carried out using the snowball technique. Results: the social determinants for diet in the studied strata were: schooling level, tastes, culture, and the influence of the social environment. Conclusions: the socioeconomic level, which corresponds to the stratum, influences food access and availability; the education level determines the family income, culture and social environment (family and friends); finally, the involvement of the mass media in food promotion affects consumption and reshapes the eating habits, preferences, and tastes of the household members.

|Abstract
= 309 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 64 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Diana M. Belalcázar C., Pontifical Xavierian University

Dietitian Nutritionist, Pontifical Xavierian University, Bogotá. Colombia.

Luisa F. Tobar V., Pontifical Xavierian University

Dietitian Nutritionist, Pontifical Xavierian University, Master in Biological Sciences with emphasis on Nutritional Biochemistry, Master in Community Social Psychology with emphasis on Health Anthropology, Assistant Professor Pontifical Xavierian University, Bogotá. Colombia.

References

(1). Organización Mundial de la Salud. Mejorar las condiciones de vida cotidianas. Comisión sobre determinantes sociales de la salud. 2008. [Internet] [acceso 22 de enero de 2011]. Disponible en: http://www.who.int/social_determinants/es/.

(2). Secretaría Distrital de Cultura, Recreación y Deportes. Observatorios de Culturas. Localidad de Chapinero. Ficha básica. Bogotá: SCRD, 2008.

(3). Departamento Administrativo Nacional de Estadística. Encuesta de la calidad de vida – Bogotá: Alcaldía Mayor de Bogotá, Secretaría de Planeación, dane; 2007.

(4). Goossensen M, Van De Goor L, Vollemans E, Hendriks V and Garretsen H. Snowball sampling applied to opiate addicts out-side the treatment system. 1997. [revista en Internet] [acceso 24 de enero de 2011]; 5 (4). Disponible en: http://repub.eur.nl/res/pub/18419/971022_ELAND%20GOOSSENSEN,%20Maria%20Anne.pdf.

(5). Secretaría Distrital de Planeación. Inventario de información en material estadística sobre Bogotá. 2009. [Internet] [acceso 05 de mayo de 2011]. Disponible en: http://www.sdp.gov.co/.

(6). Mendenhall W, Reinmuth J. Estadística para administración y economía 4a ed. New York: wadsworth internacional iberoame-ricana; 2009. p. 418 -422.

(7). Amado K. Determinantes sociales de la alimentación en las fa-milias de estratos 1, 2 y 3 de la localidad de Chapinero. [Tesis de pregrado]. Bogotá: Pontificia Universidad Javeriana; 2010.

(8). Jiménez J. Exploración cualitativa de las percepciones de familias de estrato 5 de la localidad de Chapinero – Bogotá frente a los há-bitos alimentarios y atributos de la alimentación saludable. [Tesis de pregrado] Bogotá: Pontificia Universidad Javeriana; 2008.

(9). Comité Intersectorial de alimentación y Nutrición. Plan local de seguridad alimentaria y nutricional para la localidad 2 Chapinero [Internet]. Bogotá: El Comité; 2007. Disponible en: http://www.saludcapital.gov.co/Publicaciones/Pol%C3%ADticas%20de%20salud/Pol%C3%ADtica%20de%20alimentaci%C3%B3n%20y%20nutrici%C3%B3n/planes%20%20locales%20%20SAN/SAN_CHAPINERO.pdf.

(10). Mena U. Localidad de Chapinero. Ficha básica. [Internet] Bogotá: Secretaría Distrital de Cultura, Recreación y Deportes, Observatorios de Culturas; 2008. p. 5-53. Disponible en: http://www.culturarecreacionydeporte.gov.co/observatorio/documentos/loca-lidades/chapinero.pdf.

(11). Instituto Colombiano de Bienestar Familiar (icbf). Encuesta de la Situación Alimentaria Nutricional en Colombia – ensin. Bogotá: icbf; 2005. p. 253-257.

(12). Instituto Colombiano de Bienestar Familiar (icbf). Encuesta Nacional de la Situación Alimentaria Nutricional en Colombia – en-sin. Resumen Ejecutivo. Bogotá: icbf, 2010. p. 14-23.

(13). The European Food Information Council [Internet]. Bruselas: The Council; 2009 [acceso 8 de mayo 2011]. The determinants of food choice. Disponible en: http://www.eufic.org/article/en/expid/review-food-choice/

Published

2013-05-16

How to Cite

1.
Belalcázar C. DM, Tobar V. LF. Social determinants of food in families from strata 4, 5, and 6 of the town of Chapinero, Bogotá D.C., Colombia. Rev. Fac. Nac. Salud Pública [Internet]. 2013 May 16 [cited 2025 Jan. 30];31(1):40-7. Available from: https://revistas.udea.edu.co/index.php/fnsp/article/view/12592

Issue

Section

Research

Categories

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.