COMPORTAMIENTO DE LOS MICROORGANISMOS EN QUESOS Y QUESITOS CRUDOS Y PASTEURIZADOS CON VARIACIONES EN TEMPERATURA Y TIEMPO DE ANALISIS

Authors

  • Hernán Puerta Cardona. Universidad de Antioquia
  • William Mejia V. Universidad de Antioquia
  • Gloria Helena González V. Universidad de Antioquia
  • Luis Guillermo Mejía. Universidad Nacional.
  • María Josefina Gómez A. Colegio Mayor de Antioquia.
  • Gloria C. Londoño de G. Colegio Mayor de Antioquia.

Abstract


In this research, the behavior of microorganisms in raw and pasteurized cheeses with variations in temperature and time of analysis was studied.
A total of 40 samples were analyzed and classified into 4 groups:
-Raw cheeses
-Raw cheeses
-Pasteurized cheeses - Pasteurized cheeses.
Each sample underwent a microbiological and physicochemical analysis. The bacteriological analysis included: Total bacterial count per gram, Coliform count per gram, presumptive test for Coliforms and confirmatory test for Escherichia coli, Staphylococcus count per gram and metabolic tests for Staphylococcus (mannitol, coagulase and catalase).
The physicochemical analysis included: determination of humidity, chlorides, pH and fats.

|Abstract
= 26 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 11 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Hernán Puerta Cardona., Universidad de Antioquia

Jefe Sección Higiene de Alimentos. Escuela Nacional de Salud Pública.

William Mejia V., Universidad de Antioquia

Jefe Sección Bioestadística. Escuela Nacional de Salud Pública.

Gloria Helena González V. , Universidad de Antioquia

Jefe Laboratorio Bromatológico. Escuela Nacional de Salud Pública.

Luis Guillermo Mejía. , Universidad Nacional.

Administrador de la Planta de Leches y Profesor de la Universidad Nacional.

María Josefina Gómez A., Colegio Mayor de Antioquia.

Bacterióloga. Colegio Mayor de Antioquia.

Gloria C. Londoño de G. , Colegio Mayor de Antioquia.

Bacterióloga. Colegio Mayor de Antioquia.

Published

2025-05-20

How to Cite

1.
Puerta Cardona. H, Mejia V. W, González V. GH, Mejía. LG, Gómez A. MJ, Londoño de G. GC. COMPORTAMIENTO DE LOS MICROORGANISMOS EN QUESOS Y QUESITOS CRUDOS Y PASTEURIZADOS CON VARIACIONES EN TEMPERATURA Y TIEMPO DE ANALISIS. Rev. Fac. Nac. Salud Pública [Internet]. 2025 May 20 [cited 2025 Dec. 6];1(3). Available from: https://revistas.udea.edu.co/index.php/fnsp/article/view/360890

Issue

Section

Research

Most read articles by the same author(s)