The nakatamales: the delicacy of giving and receiving from the traditional cooks of Angahuan Michoacán, Mexico
DOI:
https://doi.org/10.17533/udea.boan.339385Keywords:
traditional cuisine, nakatamal, tamale, offering, giftAbstract
Downloads
References
Barthes, Roland (2006). “Por una Psicosociología de la alimentación contemporánea”. En: EMPIRIA. Revista de Metodología de Ciencias Sociales, N.° 11, enero-junio, pp. 205-221.
Carrillo Trueba, César. (2009). “El origen del maíz: naturaleza y cultura en Mesoamérica”. En: Ciencias, N.° 92-93, octubre-marzo, pp. 4-13. Universidad Nacional Autónoma de México, México.
Centro de Salud Angahuan (2015). Diagnósticos 2015-2016 de la comunidad de Angahuan. Angahuan, Michoacán.
Cordón, Fernado (1980). Cocinar hizo al hombre. Ed. Tusquets, Barcelona.
CONABIO (2011). Proyecto Global de Maíces Nativos. CONABIO, México.
Denis Rodríguez, Patricia, Hermida Moreno, Andrés y Huesca Méndez, Javier 2012). “El altar de Muertos: origen y significado en México”. En: Revista de Divulgación Científica y Tecnológica de la Universidad Veracruzana, vol. xxv, N.° 1.
Fernández-Armesto, Felipe (2004) Historia de la comida: alimentos, cocina y civilización. Tusquets Barcelona.
García García, Brisol (2013). El entorno productivo rural y la cocina tradicional p´urhépecha: caso Pichátaro, Michoacán. Tesis de maestría. Universidad Autónoma Chapingo, Morelia.
Godelier, Maurice (1998). El enigma del don. Paidós Básica, Buenos Aires.
Godínez, T. (2017). “Cuando llegue el día de muertos”. En: INNBUS, N.° 105, pp. 5-15.
Good Eshelman, Catherine (2011). Perspectivas antropológicas sobre la comida y la vida ceremonial en el México moderno. En E. Good y L. Corona. Comida, cultura y modernidad en México. Perspectivas antropológicas e históricas. Escuela Nacional de Antropología e Historia. Tlalpan, México, pp. 39-45.
Mauss, Marcel (2009). Ensayo sobre el don. Forma y función del intercambio en las sociedades arcaicas. Katz, Buenos Aires.
Secretaría de Turismo de Michoacán. Guía de México Desconocido (2014). Impresiones Aéreas, México, pp. 48-56.
Stoopen, María (1989). Cocina y cultura. Textofilia Ediciones, México. Rendón, Silvia (2011). La alimentación Tarasca. Anales del INAH, México.
E. Good y L. Corona. Comida, cultura y modernidad en México. Perspectivas antropológicas e históricas. Topete Lara, Hilario (2009). “El gusto, el cargo, la deuda, las normas y sus alrededores. Meseta Purépecha, México”. En: Diálogo Andino, N.° 33, pp. 91-104. Departamento de Ciencias Históricas y Geográficas Facultad de Educación y Humanidades Universidad de Tarapacá, Arica.
Zizumbo-Villarreal, Daniel y Colunga-García Marín, Patricia (2017). “La milpa del occidente de Mesoamérica: profundidad histórica, dinámica evolutiva y rutas de dispersión a Suramérica”. En: Revista de Geografía Agrícola, N.° 58, pp. 33-46.
Referencias electrónicas
Inafed (2018). Regiones de Michoacán. [En línea:] http://siglo.inafed.gob.mx/enciclopedia/EMM16michoacan/regionalizacion.html. (Consultado el 28 de mayo de 2019).
INEGI (2016). Catálogo de Localidades. [En línea:] http://www.microrregiones.gob.mx/catloc/contenido.aspxrefnac=161020057. (Consultado el 28 de mayo de 2019).
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Boletín de Antropología
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish in the Bulletin of Anthropology accept the following conditions:
- Authors retain copyright and yield the right of first publication to the journal, with the work registered with Creative Commons attribution license, which allows third parties to use what was published as long as the authorship of the work and the first publication in this magazine are mentioned.
- Authors can perform other independent and additional contractual arrangements for the non - exclusive distribution of the version of the article published in this issue (E.g. Inclusion in an institutional repository or publish it in a book), as long as it is clearly indicated that the work was published for the first time in this magazine.