Content of Saturated and Trans Fatty Acids in Margarines Used in Some Bakeries in Medellín

Authors

  • Sofía Turbay Ceballos Universidad de Antioquia
  • Paola C. Zapata Arroyave Universidad de Antioquia
  • Sara M. Aguirre Sánchez Universidad de Antioquia
  • Julieth N. Quintero Laverde Universidad de Antioquia
  • Briana D. Gómez Ramírez Universidad de Antioquia https://orcid.org/0000-0001-6366-4937
  • Claudia M. Velásquez Rodríguez Universidad de Antioquia https://orcid.org/0000-0003-4384-3801

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.v20n1a06

Keywords:

Dietary fats, margarine, saturated fatty acids, trans fatty acids, gas chromatography.

Abstract

Background: Previous studies have reported the presence of saturated and trans fatty acids in bakery products, which are related with chronic non-communicable diseases. Currently, the origin and quality of the primary fat ingredients and products used by bakers in the city of Medellin is currently unknown. Objective: The aim of this paper is to characterize the primary fat ingredients used for the preparation of bakery products. Materials and Methods: An exploratory transversal descriptive study, with 24 bakery samples belonging to three groups according to socioeconomic level. For each sample, a survey was conducted to evaluate the quality of fat and an analysis by gas chromatography was done to quantify 17 saturated and trans fatty acids was. Results: The average trans fatty acid content in the margarines is 0.46 g per 100 g, however regulatory entities allow 5 g per 100 g (Resolución 2508 de 2012, del Ministerio de Salud y Protección Social); 42.1% of fat content comes from saturated fatty acids and some primary fat ingredients do not comply with current regulations for packaged foods. Conclusions: None of the 24 fat ingredient chromatographic evaluations was quantified with trans fatty acids content higher than that allowed by Resolution 2508. This proves the effort of the food industry, however it is necessary to maintain the surveillance of the labeling to ensure compliance.

|Abstract
= 711 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 356 veces| | XML (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 171 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Sofía Turbay Ceballos, Universidad de Antioquia

Nutrition and Dietetics Student

Paola C. Zapata Arroyave, Universidad de Antioquia

Nutrition and Dietetics Student

Sara M. Aguirre Sánchez, Universidad de Antioquia

Nutrition and Dietetics Student.

Julieth N. Quintero Laverde, Universidad de Antioquia

Chemistry. Master's student in Food Sciences and Human Nutrition.

Briana D. Gómez Ramírez, Universidad de Antioquia

Master of Science in Food and Human Nutrition. Master's student in Food Science and Technology. School of Nutrition and Dietetics, University of Antioquia. Dietitian Nutritionist.

Claudia M. Velásquez Rodríguez, Universidad de Antioquia

Master of Biomedical Basic Sciences, Dietitian Nutritionist

References

Organización Mundial de la Salud OMS. Informe sobre la situación mundial de las enfermedades no transmisibles 2014. “Cumplimiento de las nueve metas mundiales relativas a las enfermedades no transmisibles: una responsabilidad compartida”. Ginebra; 2014. [Internet]. [Citado abril de 2018]. Disponible en: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149296/1/WHO_NMH_NVI_15.1_spa.pdf?ua=1&ua=1

Ballesteros-Vásquez MN, Valenzuela-Calvillo LS, Artalejo-Ochoa E, Robles-Sardin AE. Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutr Hosp. 2012;27(1):54-64. DOI:10.3305/nh.2012.27.1.5420

Valenzuela B A. Ácidos grasos con isomería trans: Su origen y los efectos en la salud humana. Rev Chil Nut. 2008;35(3):162‑71. DOI:10.4067/S0717-75182008000300001

Costa N, Cruz R, Graca P, Breda J, Casal S. Trans fatty acids in the Portuguese food market. Food Control. 2016;64:128-34. DOI: 10.1016/J.FOODCONT.2015.12.010

Richter EK, Shawish KA, Scheeder MRL, Colombani PC. Trans fatty acid content of selected Swiss foods: The TransSwissPilot study. J Food Compos Anal. 2009;22:479-84. DOI: 10.1016/J.JFCA.2009.01.007

Griguol V, León-Camacho M, Vicario I. Revisión de los niveles de ácidos grasos trans encontrados en distintos tipos de alimentos. Grasas y Aceites. 2007;58:87-98.

Icontec Internacional. Norma Técnica Colombiana 1363. Productos de molinería, pan envasado (empacado). Bogotá; 2017.

Badui Dergal S. Química de los alimentos. 4th ed. México: Pearson Educación; 2006.

Cabezas CC, Hern BC, Vargas M, Bogot S, Alimentos SN, Vargas M. Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial. Rev Fac Med. 2016;64(4):761-8. DOI: 10.15446/revfacmed.v64n4.53684

Cámara de Comercio de Medellín. Estructura actividad economica centro y tamaño. Medellín; 2015. [Internet]. [Citado octubre de 2017]. Disponible en: http://www.camaramedellin.com.co/site/Servicios-Empresariales/Informacion-Empresarial/Estadisticas-Camara.aspx

Asociación colombiana de grasas y aceites comestibles (Asograsa). Video Cartel del Aceite Pirata. [Internet]. [Citado mayo de 2018]. Disponible en: http://www.asograsas.com/informacion-interes

República de Colombia, Ministerio de Salud y Protección Social. Resolución 2154. Diario Oficial N.o 48.516 de 8 de agosto de 2012.

República de Colombia, Departamento Administrativo Nacional de estadística (DANE). Estratificación Socioeconómica – Metodología. [Internet]. [Consultado mayo de 2018]. Disponible en: http://www.dane.gov.co/index.php/116-espanol/informaciongeorreferenciada/2419-estratificacion-socioeconomica-metodologia

República de Colombia, Ministerio de Salud y Protección Social. Resolución 2508. Diario Oficial N.o 48.538 de 30 de agosto de 2012.

Pérez-Farinós N, Dal Re Saavedra MÁ, Villar Villalba C, Robledo de Dios T. Trans-fatty acid content of food products in Spain in 2015. Gac Sanit. 2016;30(5):379-82. DOI: 10.1016/j.gaceta.2016.04.007

Asograsas, Fedebiocombustible, Fedepalma, Colciencias, Ministerio de Comerico industria y turismo, Programa de transformación

Productiva, et al. Encontrando la frontera tecnológica del sector palma , aceite , grasas vegetales y biocombustibles Colombia 2013. Bogotá; 2013.

Palla C, Carrín E. 0% Trans: interesterificación y fraccionamiento como estrategias tecnológicas. Cienc Invest. 2014;64(2):19‑32.

Rincón M, Martínez D. Análisis de las propiedades del aceite de palma en el desarrollo de su industria. Rev Palmas. 2009;30(2):11-24.

Mancini A, Imperlini E, Nigro E, Montagnese C, Daniele A, Orrù S, et al. Biological and nutritional properties of palm oil and palmitic acid: Effects on health. Molecules. 2015;20(9):17339-61. DOI: 10.3390/molecules200917339

Organización Panamericana de la Salud. Las Américas Libres de Grasas Trans -Declaración de Río de Janeiro. Río de Janeiro; 2008. [Internet]. [Citado abril de 2018]. Disponible en: http://www.msal.gob.ar/ent/images/stories/ciudadanos/pdf/Grasas_Trans_Declaracion_Rio_Janeiro.pdf

Trattner S, Becker W, Wretling S, Öhrvik V, Mattisson I. Fatty acid composition of Swedish bakery products, with emphasis on trans-fatty acids. Food Chem. 2015;175:423-30. DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.11.145

Organización Mundial de la Salud OMS. Alimentación sana. 2015. [Citado abril de 2018]. Disponible en: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/es/

OMS | Alimentación sana. WHO. 2015.

República de Colombia, Ministerio de Salud y Protección Social. Resolución 3803. Diario Oficial N.o 49.976 de 25 de agosto de 2016.

Negro E, González M, Bernal C, Williner MR. Saturated and trans fatty acids content in unpackeaged traditional bakery products in Santa Fe city, Argentina: nutrition labeling relevance. IJFNS. 2017;68(5):546-52. DOI: 10.1080/09637486.2016.1268100

Saadeh C, Toufeili I, Zuheir Habbal M, Nasreddine L. Fatty acid composition including trans-fatty acids in selected cerealbased baked snacks from Lebanon. JFCA. 2015; 41:81-5. DOI:10.1016/j.jfca.2015.01.014

República de Colombia, Ministerio de la Protección Social. Resolución 333. Diario Oficial N.o 47.984 de 15 de febrero de 2011.

Brandt M, Moss J, Ferguson M. The 2006-2007 Food Label and Package Survey (FLAPS): Nutrition labeling, trans fat labeling. J Food Compos Anal. 2009;22(Suppl.):74-7. DOI:10.1016/j.jfca.2009.01.004

República de Colombia, Congreso de la República de Colombia. Ley 1355 de 2009. Diario Oficial N.o 47.502 de 14 de octubre de 2009.

República de Colombia, Ministerio de Salud y Protección Social. Plan decenal de Salud Pública 2012-2021. Bogotá; 2013.

Published

2018-08-17

How to Cite

Turbay Ceballos, S., Zapata Arroyave, P. C., Aguirre Sánchez, S. M., Quintero Laverde, J. N., Gómez Ramírez, B. D., & Velásquez Rodríguez, C. M. (2018). Content of Saturated and Trans Fatty Acids in Margarines Used in Some Bakeries in Medellín. Perspectivas En Nutrición Humana, 20(1), 59–75. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v20n1a06

Issue

Section

Research