The Nutrition Survey as a Method of Study of Nutrition Status in a Population: The Case of Municipal Workers of Santiago of Chile (1936)

Authors

  • Juan Carlos Yáñez Andrade University of Valparaíso

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.v20n2a07

Keywords:

Nutrition surveys, nutrition for vulnerable groups, nutritional status, government employees, Chile.

Abstract

Introduction: Diagnoses in the beginning of the 20th Century showed the deterioration of material conditions of life in the general population, especially the poorest. One of the most important aspects was the problem of access to adequate food and diet. The objective of this reflection is to analyze the results of a nutrition survey applied in 1936 to the workers of the Department of Cleanliness of the Municipality of Santiago de Chile. Reflection: The survey of the Municipality of Santiago de Chile provides important information on calorie consumption, height and weight. This survey allows for discussion of the scope of the survey as a research technique during the 1930s and 1940s, and the reasons why it was imposed against other methods such as the use of national surveillance systems. Conclusion: The survey applied to the workers of the Municipality of Santiago shows their privileged conditions in regards to income, dietary intake, and Body Mass Index.

|Abstract
= 365 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 357 veces| | XML (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 31 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Juan Carlos Yáñez Andrade, University of Valparaíso

Ph D in History from EHESS-Paris, academic University of Valparaíso, Faculty of Economic and Administrative Sciences.

References

Castel R. Las metamorfosis de la cuestión social. Una crónica del salariado. Buenos Aires: Paidós; 1997.

Buschini J. Surgimiento y desarrollo temprano de la ocupación de dietista en la Argentina. Ava del Ces. 2016;(15):135-56.

Barona J. La medicalización del hambre. Política económica de la alimentación en Europa, 1918-1960. Barcelona: Icaria; 2014.

Errázuriz J, Eyzaguirre G. Monografía de una familia obrera de Santiago. Santiago de Chile: Imprenta Barcelona; 1903.

Bialet M. Informe sobre el estado de las clases obreras argentinas. Buenos Aires: Ministerio del Trabajo, 2010 [1.a ed. de 1904].

Socarrás JF. Alimentación de la clase obrera en Bogotá. Bogotá: Imprenta Nacional; 1939.

Matus M. Crecimiento sin desarrollo. Precios y salarios reales durante el ciclo salitrero en Chile (1880-1930). Santiago de Chile: Editorial Universitaria; 2012.

Yáñez JC. La comunidad médica y su lucha en contra de la desnutrición en Chile (1860-1940). Rev Med Chile. 2017;145:1060-6.

Carpenter KJ. Protein and energy: a study of changing ideas in nutrition, Cambridge: Cambridge University Press; 1994.

Hargrove JL. History of the calorie in nutrition. J Nutr. 2006;12(136):2957-61.

Pohl-Valero S. Alimentación, raza, productividad y desarrollo. Entre problemas sociales, nacionales y políticas nutricionales internacionales, Colombia, 1890-1950. En Mateos G, Suárez-Díaz, E (dirs.). Aproximaciones a lo local y lo global: América Latina en la historia de la ciencia contemporánea. México: Centro de Estudios Filosóficos, Políticos y Sociales Vicente Lombardo Toledano; 2016, p. 115-54.

Yáñez JC. El problema de la alimentación: un enfoque desde las encuestas de nutrición. Chile, 1928-1938. Am Lat Hist Econ. 2017; 1:66-97. DOI: 10.18232/alhe.v24i1.754

Bourges H, Bengoa JM, O’donnell AM (coords.). Historias de la nutrición en América Latina. Buenos Aires: Sociedad Latinoamericana de Nutrición. Disponible en https://www.slan.org.ve/libros/Historias%20de%20la%20Nutrición%20en%20América%20Latina.pdf

Dragoni C, Burnet E. L’alimentation populaire au Chili. Santiago de Chile: Imprenta Universo; 1938.

Allende S. La realidad médico-social chilena. Santiago de Chile: Ministerio de Salubridad; 1939.

Cruz-Coke E. Los equilibrios alimenticios y la alimentación del pueblo chileno (clase inaugural del curso de Química-Fisiológica y Patológica de 1928). Rev Méd Chile. 1928;4:319-48.

Reyes R. Encuesta de nutrición a partir de censos agropecuarios y de población. Santiago de Chile: Universidad de Chile; 1933.

Rodas Á. Algunos aspectos de la alimentación popular en Chillán. Rev Med Alim. 1937;6:271-6.

González R. Cómo se alimenta la familia obrera en Santiago. Rev Med Alim. 1935;1:15-25.

Santa María J. La alimentación de nuestro pueblo. Santiago de Chile: Talleres de San Vicente; 1935.

Feferholtz J. Nutrición y estado económico social. Santiago de Chile: Dirección General de Sanidad; 1939.

Encuesta económico-social a los jornaleros municipales que perciben más de $14 diarios. Bol Est Mun. 1936;5-77.

Published

2018-08-16

How to Cite

Yáñez Andrade, J. C. (2018). The Nutrition Survey as a Method of Study of Nutrition Status in a Population: The Case of Municipal Workers of Santiago of Chile (1936). Perspectivas En Nutrición Humana, 20(2), 205–214. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v20n2a07

Issue

Section

Views and Opinion