Influence of Nutritional Labeling on the Purchase Decision of University Students

Authors

  • María Camila Hernández Restrepo
  • Ana María Gómez Franco
  • Santiago Gómez Velásquez Universidad CES

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.v24n1a02

Keywords:

Food labeling, food tagging, nutrition labeling, nutrient declaration, additional nutritional information, consumer behavior, health care students, Colombia

Abstract

Background: Nutritional labeling enables consumers to make better food choices, helping to fight chronic non-communicable diseases. Objective: To determine the influence of the interpretation of the nutritional labeling, present in industrialized foods in Colombia, on the purchase decision of undergraduate students in the health area of the CES University. Material and Methods: A descriptive observational study was carried out in a population of 76 fifth-semester students enrolled in the undergraduate programs of the health area. Results: The frequency of nutrition labeling use was associated with sex (p=0.036), the type of undergraduate program (p<0.001), and knowledge of the function of the nutrition labeling (p=0.000). A good interpretation of the nutrition labeling does not condition the frequency of its use (p=0,095). Additionally, the level of interpretation of the nutritional labeling was not associated with sex, nor the type of undergraduate program. Finally, it was found that the purchase decision was influenced by custom (p=0.018) and advertising (p=0,008), and not by the interpretation of the nutrition labeling. Conclusions: Although the use of nutrition labeling is more frequent among women, among students of Nutrition and Dietetics, and among those who are aware of the role of nutrition labeling, the purchase decision is not influenced by its interpretation.

|Abstract
= 3979 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 1724 veces| | XML (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 34 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

María Camila Hernández Restrepo

Nutricionista Dietista.

Ana María Gómez Franco

Nutricionista dietista.

Santiago Gómez Velásquez, Universidad CES

Magister en Salud Pública, Ingeniero de alimentos. Facultad de Ciencias de la Nutrición y los Alimentos, Universidad CES, Medellín

References

OPS, OMS. Enfermedades no transmisibles [Internet]. Pan American Health Organization / World Health Organization. 2007 [Citado 21 de marzo de 2020]. Disponible en: https://www.paho.org/chi/index.php?option=com_content&view=article&id=128:enfermedades-no-transmisibles&Itemid=213

Colombia, Ministerio de la Protección Social. Ley de obesidad [Internet]. 1355 2009 p. 32. [Citado mayo de 2019] Disponible en: https://docs.colombia.justia.com/nacionales/leyes/ley-1355-de-2009.pdf

DANE. Estadísticas vitales - Cifras definitivas año 2018 [Internet]. 2019. Disponible en: https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/poblacion/cifras-definitivas-2018.pdf

World Health Organization. Global and Regional Food Consumption Trends, 2015. Geneva: WHO; 2015. Disponible en: http://www.who.int/nutrition/topics/3_foodconsumption/en/

Monteiro CA, Moubarac J-C, Cannon G, Ng SW, Popkin B. Ultra-processed products are becoming dominant in the global food system. Obes Rev Off J Int Assoc Study Obes. noviembre de 2013;14 Suppl 2:21-8.

López-Espinoza A, Moreno AGM, Cervantes VGA, Cárdenas-Villalvazo A, Alejandro C, Salvador APZ. Efectos de las tablas de información nutrimental sobre el comportamiento alimentario en estudiantes universitarios. Rev Mex de Investigación en Psicol. 2012;4(número monográfico):155-66. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/revmexinvpsi/mip-2012/mipM121p.pdf

Colombia. Ministerio de la Protección Social. Resolución 333 de 2011 [Internet]. p. 62. Disponible en: https://docs.supersalud.gov.co/PortalWeb/Juridica/OtraNormativa/R_MPS_0333_2011.pdf

Loria V, Pérez A, Fernández C, Villarino M, Rodríguez D, Zurita L, et al. Análisis de las encuestas sobre etiquetado nutricional realizadas en el Hospital La Paz de Madrid durante la 9a edición del «Día Nacional de la Nutrición (DNN) 2010». Nutr Hosp. febrero de 2011;26(1):97-106. Disponible en: https://www.nutricionhospitalaria.org/articles/H0011/show

López-Cano LA, Restrepo-Mesa SL. Secretaría de Salud de Medellín. Etiquetado nutricional, una mirada desde los consumidores de alimentost. Perspect Nutr Humana. 16(2):145-58. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v16n2a03

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. (2016). Influir en los entornos alimentarios en pro de dietas saludables. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-i6491s.pdf

Laverde JAC. Estudios sobre la influencia del etiquetado frontal en los alimentos sobre el comportamiento de los consumidores en diversos países y en Colombia Breve revisión del estado actual. Aliment Hoy. 2020;28(49):47. Disponible en: https://alimentoshoy.acta.org.co/index.php/hoy/article/view/556

Colombia. Departamento Nacional de Planeación. Estratificación socioeconómica para servicios públicos domiciliarios. [Citado septiembre de 2020]. Disponible en: https://www.dane.gov.co/index.php/servicios-al-ciudadano/servicios-informacion/estratificacion-socioeconomica

Colombia. Ministerio de la Protección Social. Resolución 8430 de 1993 [Internet]. 1993 p. 19. Disponible en: https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/DE/DIJ/RESOLUCION-8430-DE-1993.PDF

Damián-Bastidas N, Chala-Florencio RJ, Chávez-Blanco R, Mayta-Tristán P. Lectura, uso e interpretación de etiquetas nutricionales en usuarios de gimnasios de Huancayo, Perú 2015. Nutr Hosp. 33(6):1410-7. https://doi.org/10.20960/nh.803

Nieto C, Tolentino-Mayo L, Monterrubio-Flores E, Medina C, Patiño SR-G, Aguirre-Hernández R, et al. Nutrition Label Use Is Related to Chronic Conditions among Mexicans: Data from the Mexican National Health and Nutrition Survey 2016. J Acad Nutr Diet.;120(5):804-14. https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.07.016

Rodriguez H, Sánchez I. Las etiquetas nutricionales y su influencia en las decisiones de compras. Rev Científica Tecnológica UPSE. 2016;3(3):129-36. Disponible en: https://incyt.upse.edu.ec/ciencia/revistas/index.php/rctu/article/view/205

Palacios LV, Vivas MF. Influencia del etiquetado nutricional de los alimentos en la decisión de compra del consumidor en Bogotá. 2018. [Citado 8 de octubre de 2020]; Disponible en: https://repository.cesa.edu.co/bitstream/handle/10726/2096/ADM2018-00930.pdf?sequence=5

De la Cruz-Góngora V, Villalpando S, Rodríguez-Oliveros G, Castillo-García M, Mundo-Rosas V, Meneses-Navarro S. Use and understanding of the nutrition information panel of pre-packaged foods in a sample of Mexican consumers. Salud Públ Mex. 54(2):158-66. https://doi.org/10.1590/S0036-36342012000200012

Gritz E. Evaluación del grado de lectura e interpretación del rotulado nutricional de los alimentos envasados por parte del profesional de la salud. 2012. [Citado 14 de octubre de 2020]; Disponible en: http://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/8906

Naranjo-Báron GA. Efecto que tiene el etiquetado nutricional en la decisión y elección frente a la compra y el consumo de bebidas light, en mujeres y hombres con edades entre 20 a 60 años de niveles socioeconómicos 2, 3, y 4 de un sector de Bogotá. [Internet]. julio de 2016 [citado 28 de julio de 2019]; Disponible en: http://repository.usta.edu.co/handle/11634/2284

Melchor M, Rodríguez JD, Díaz MA. Comportamiento de compra y consumo de productos dietéticos en los jóvenes universitarios. Rev Científica Pensam Gest . 2017;(41). http://dx.doi.org/10.14482/pege.41.9709

Colombia. Ministerio de Salud y Protección Social. Colombia tendrá etiquetado nutricional en los alimentos envasados [Internet]. [Citado marzo de 2021]. Disponible en: https://www.minsalud.gov.co/Paginas/Colombia-tendra-etiquetado-nutricionalen-los-alimentos-envasados.aspx

Santos-Antonio G, Bravo-Rebatta F, Velarde-Delgado P, Aramburu A. Efectos del etiquetado nutricional frontal de alimentos y bebidas: sinopsis de revisiones sistemáticas. Rev Panam Salud Pública. 2019;43.e62 Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6692502/

Published

2022-02-10

How to Cite

Hernández Restrepo, M. C., Gómez Franco, A. M., & Gómez Velásquez, S. (2022). Influence of Nutritional Labeling on the Purchase Decision of University Students. Perspectivas En Nutrición Humana, 24(1), 17–34. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v24n1a02

Issue

Section

Research