Changes in Food Consumption Group Regarding Pregestational Diet and Perceptions About the Effects of Food on Health of Pregnant Women in Cordoba, Argentina

Authors

  • Victoria Lambert Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Universidad Nacional de Córdoba; Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
  • Camila Agorio Universidad Nacional de Córdoba
  • Camila Martinez Centro de Investigaciones en Nutrición Humana, Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba, Córdoba, Argentina
  • Maria del Carmen Grande Centro de Investigaciones en Nutrición Humana, Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba, Córdoba, Argentina.
  • Sonia Edith Muñoz Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Universidad Nacional de Córdoba; Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
  • Maria Dolores Román Centro de Investigaciones en Nutrición Humana; Universidad Nacional de Córdoba

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.v25n2a02

Keywords:

diet, pregnancy, dietary perceptions, maternal and child health, epidemiology

Abstract

Background: Nutrition during pregnancy is a fundamental key to the health of both mother and child in the short, medium and long term. During this period, the interaction of numerous biological and psychosocial factors may determine dietary changes, an aspect that is little studied in our country Objective: To analyse dietary changes between pre-pregnancy and pregnancy intakes as well as perceptions that pregnant women have of dietary effects on their own health in Córdoba, Argentina (2021-2022). Materials and Methods: Observational and longitudinal study (n=145). Socio-demographic and health data, pre-gestational and gestational food group intakes were collected. Consumption was compared using the Wilcoxon test. Perceptions of the effect of food groups on pregnancy health were assessed using a Likert scale (0=disagree to 10=agree). Spearman’s test was used to correlate dietary intake with Likert scale scores. Results: The amounts of legumes and whole grains, refined cereals, cheeses, chicken, pork, fish, eggs, oils, nuts and seeds, sugary drinks, fatty foods, herbal teas and alcoholic beverages (p<0.05) decreased during gestation; whole milks and yoghurts increased (p<0.05). Scores assigned to food groups were negatively correlated with sugary drinks and positively correlated with milks, yoghurts and cheeses (p<0.05). Conclusions: Changes in gestational diet were observed.
Consumption of sugary drinks, milks, yoghurts and cheeses was correlated with perceptions of dietary effect on gestational health.

|Abstract
= 445 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 274 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Victoria Lambert, Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Universidad Nacional de Córdoba; Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas

Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Dirección: Enrique Barros Pabellón Biología Celular, Ciudad Universitaria. Córdoba, Argentina. CP 5000. Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba. Bv. De la Reforma s/n. Edificio Escuelas 2.° piso. Ciudad Universitaria, Córdoba, Argentina. CP 5000.

vmlambert@unc.edu.ar

https://orcid.org/0000-0002-5522-8083

Camila Agorio, Universidad Nacional de Córdoba

Licenciada en Nutrición. Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas,Universidad Nacional de Córdoba. Bv. De la Reforma s/n. Edificio Escuelas 2.° piso. Ciudad Universitaria, Córdoba, Argentina. CP 5000.

camila.agorio@mi.unc.edu.ar

https://orcid.org/0009-0008-6367-3532

Camila Martinez, Centro de Investigaciones en Nutrición Humana, Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba, Córdoba, Argentina

Licenciada en Nutrición. Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas,Universidad Nacional de Córdoba. Bv. De la Reforma s/n. Edificio Escuelas 2.° piso. Ciudad Universitaria, Córdoba, Argentina. CP 5000.

camilumartinez58@gmail.com

https://orcid.org/0009-0002-7591-3114

Maria del Carmen Grande, Centro de Investigaciones en Nutrición Humana, Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba, Córdoba, Argentina.

Magíster en Nutrición Materno Infantil. Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba. Bv. De la Reforma s/n. Edificio Escuelas 2.° piso. Ciudad Universitaria, Córdoba, Argentina.CP 5000. çmaria.grande@unc.edu.ar

https://orcid.org/0009-0000-2507-5904

Sonia Edith Muñoz, Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Universidad Nacional de Córdoba; Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas

Doctora en Ciencias Biológicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA) - Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Dirección: Enrique Barros Pabellón Biología Celular, Ciudad Universitaria. Córdoba, Argentina. CP 5000.

smunoz@fcm.unc.edu.ar

https://orcid.org/0000-0002-0396-4310

Maria Dolores Román, Centro de Investigaciones en Nutrición Humana; Universidad Nacional de Córdoba

Autor de correspondencia. Doctora en Ciencias de la Salud. Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba. Bv. De la Reforma s/n. Edificio Escuelas 2.° piso. Ciudad Universitaria, Córdoba, Argentina. CP 5000. maria.dolores.roman@unc.edu.ar

https://orcid.org/0000-0001-7502-8233

References

Mistry HD, Williams PJ. The importance of antioxidant micronutrients in pregnancy. Oxid. Med. Cell. Longev. 2011;1-12. https://doi.org/10.1155/2011/841749

Lynch J, Smith GD. A life course approach to chronic disease epidemiology. Annu Rev Public Health. 2005; 26:1-35. https://doi.org/10.1146/annurev.publhealth.26.021304.144505

Kuh D, Ben-Shlomo Y, Lynch J, Hallqvist J, Power C. Life course epidemiology. J Epidemiol Com Health. 2003;57(10): 778-83. https://doi.org/10.1136/jech.57.10.778

Subcomisión DOHAD-SAP “Origen de la Salud y Enfermedad en el Curso de la Vida” - Sociedad Argentina de Pediatría. Concepto de Developmental Origins of Health and Disease: El ambiente en los primeros mil días de vida y su asociación con las enfermedades no transmisibles. Arch Argent Pediatr. 2020;118(4):S118-29. https://doi.org/10.5546/aap.2020.s118

Zapata ME, Rovirosa A, Pueyrredón P, Weill F, Chamorro V, Carella B, et al. Situación alimentaria nutricional de las emba¬razadas y madres en periodo de lactancia de Argentina. Diaeta (B Aires). 2016;33-40.

Ministerio de Salud Presidencia de la Nación. 2° Encuesta Nacional de Nutrición y Salud, ENNyS 2. 2019. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina: Dirección Nacional de promoción de la salud y control de enfermedades no transmisibles y Dirección Nacional de maternidad, infancia y adolescencia, principales resultados de los indicadores priorizados, pp. 38-54.

Paima I, Zeballos E. Alto déficit de conocimientos y percepciones adecuadas sobre alimentación en gestantes del hospital apoyo Iquitos. Cienc Amaz (Iquitos). 2012;2(2):151-6. https://doi.org/10.22386/ca.v2i2.40

Navarro A, Osella AR, Guerra V et al. Reproducibility and validity of a food-frequency questionnaire in assessing dietary intakes and food habits in epidemiological cancer studies in Argentina. J Exp Clin Cancer. 2000;20(3):365-70.

Núñez, J. Guía Visual de Porciones y Pesos de los Alimentos - ILSI Argentina. InfoAlimentos. 2021.

StataCorp. Stata Statistical Software: Release 17 College Station, TX: StataCorp LLC. 2017.

Saidman N, Raele MG, Basile M, Barreto L, Mackinonn MJ, Poy MS, Terraza R, López LB. Conocimientos, intereses y creencias sobre alimentación y nutrición en gestantes. Diaeta (B.Aires). 2012;30(139):18-27.

Da Mota Santana J, Alves de Oliveira Queiroz V, Monteiro Brito S, Barbosa Dos Santos D, Marlucia Oliveira Assis A. Food con¬sumption patterns during pregnancy: A longitudinal study in a region of the North East of Brazil. Nutr. Hosp. 2015;32(1):130-8.

Wojtyła A, Bojar I, Boyle P, Zatoński W, Marcinkowski JT, Biliński P. Nutritional behaviours among pregnant women from rural and urban environments in Poland. Ann Agric Environ Med. 2011;18(1):169-74.

Mendez MA, Kogevinas M. A comparative analysis of dietary intakes during pregnancy in Europe: a planned pooled analysis of birth cohort studies. Am J Clin Nutr. 2011;94:1993-1999. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.001164

Pinto E, Barros H, dos Santos Silva I. Dietary intake and nutritional adequacy prior to conception and during pregnancy: A follow-up study in the north of Portugal. Public Health Nutr. 2009;12(7):922-31. https://doi.org/10.1017/S1368980008003595

Crozier SR, Robinson SM, Godfrey KM, Cooper C, Inskip HM. Women’s dietary patterns change little from before to during pregnancy. J Nutr. 2009;139(10):1956-63. https://doi.org/10.3945/jn.109.109579

Starling P, Charlton K, McMahon AT, Lucas C. Fish intake during pregnancy and foetal neurodevelopment--a systematic review of the evidence. Nutrients. 2015;7(3):2001-14. https://doi.org/10.3390/nu7032001

Leventakou V, Roumeliotaki T, Martinez D, Barros H, Brantsaeter A-L, Casas M, et al. Fish intake during pregnan¬cy, fetal growth, and gestational length in 19 European birth cohort studies. Am J Clin Nutr. 2014;99(3):506-16. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.067421

Chatzi L, Melaki V, Sarri K, Apostolaki I, Roumeliotaki T, Georgiou V, et al. Dietary patterns during pregnancy and the risk of postpartum depression: the mother-child “Rhea’’ cohort in Crete, Greece. Public Health Nutr. 2011;14(9):1663-7.

https://doi.org/10.1017/S1368980010003629

Brantsaeter AL, Haugen M, Samuelsen SO, Torjusen H, Trogstad L, Alexander J, et al. A dietary pattern characterized by high intake of vegetables, fruits, and vegetable oils is associated with reduced risk of preeclampsia in nulliparous pregnant Norwegian women. J Nutr. 2009;139(6):1162-8. https://doi.org/10.3945/jn.109.104968

Agurs-Collins T, Rosenberg L, Makambi K, Palmer JR, Adams-Campbell L. Dietary patterns and breast cancer risk in women participating in the Black Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2009;90(3):621-8. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.27666

De Stefani E, Deneo-Pellegrini H, Boffetta P, Ronco AL, Aune D, Acosta G, et al. Dietary patterns and risk of cancer: A factor analysis in Uruguay. Int J Cancer. 2009;124(6):1391-7. https://doi.org/10.1002/ijc.24035

Mikkelsen TB, Osterdal ML, Knudsen VK, Haugen M, Meltzer HM, Bakketeig L, et al. Association between a Mediterra¬nean-type diet and risk of preterm birth among Danish women: A prospective cohort study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2008;87(3):325-30. https://doi.org/10.1080/00016340801899347

Fan H-Y, Tung Y-T, Yang Y-CSH, Hsu JB, Lee C-Y, Chang T-H, et al. Maternal vegetable and fruit consumption during preg¬nancy and its effects on infant gut microbiome. Nutrients. 2021;13(5):1559. https://doi.org/10.3390/nu13051559

Lambert V, Muñoz SE, Gil C, Roman MD. Maternal dietary patterns in the developing og gestational diabetes mellitus: A systematic review of observational studies to timely promotion of health. Nutr Journal. 2023; 22:15. https://doi.org/10.1186/ s12937-023-00846-9

Miyake Y, Tanaka K, Okubo H, Sasaki S, Arakawa M. Maternal consumption of vegetables, fruit, and antioxidants during pregnancy and risk for childhood behavioral problems. Nutrition. 2020;69:110572. https://doi.org/10.1016/j.nut.2019.110572

Herrera E, Ortega-Senovilla H. Dietary implications of polyunsaturated fatty acids during pregnancy and in neonates. Life (Basel). 2023;13(8):1656. https://doi.org/10.3390/life13081656

Fernández-Gómez E, Luque-Vara T, Moya-Fernández PJ, López-Olivares M, Gallardo-Vigil MÁ, Enrique-Mirón C. Factors influencing dietary patterns during pregnancy in a culturally diverse society. Nutrients. 2020;12(11):3242. https://doi.org/10.3390/nu12113242

Doyle I-M, Borrmann B, Grosser A, Razum O, Spallek J. Determinants of dietary patterns and diet quality during preg¬nancy: a systematic review with narrative synthesis. Public Health Nutr. 2017;20(6):1009-28. https://doi.org/10.1017/ S1368980016002937

Carrizo L. “Conocimientos, Actitudes y Prácticas de Alimentación de Mujeres embarazadas del sector N.E de la ciudad de Córdoba”. [Córdoba, Argentina]: Universidad Nacional de Córdoba; 1999.

Groth SW, Morrison-Beedy D. Low-income, pregnant, African American women’s views on physical activity and diet. J Mid¬wifery Womens Health. 2013;58(2):195-202. https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00203.x

Becaria Coquet J, Muñoz, SE, Diaz MP. A framework to address potential bias in colorectal cancer: Its Implementation On a nutritional epidemiological study in Argentina. Indian J. Appl. Res. 2017; 7(12) 657-63.

Published

2024-05-08

How to Cite

Lambert, V., Agorio, C., Martinez, C., Grande, M. del C., Muñoz, S. E., & Román, M. D. (2024). Changes in Food Consumption Group Regarding Pregestational Diet and Perceptions About the Effects of Food on Health of Pregnant Women in Cordoba, Argentina. Perspectivas En Nutrición Humana, 25(2), 125–136. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v25n2a02

Issue

Section

Research

Most read articles by the same author(s)