Adequacy of the Micronutrient Content in Wheat Flour with Iron and Vitamins in Paraguay During the Period 2015-2019

Authors

  • Natalia Elizabeth González Cañete Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN) https://orcid.org/0000-0003-4033-5668
  • José Manuel María Acosta Escobar Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)
  • Marcelo Javier Galeano Miers Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN) https://orcid.org/0009-0005-7124-5712
  • Geraldine Montserrat Morínigo Isla Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN) https://orcid.org/0000-0001-9236-8600
  • Marcia Carolina Bonzi Arévalos Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)
  • Elsi Carolina Ovelar Fernández Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.v25n1a03

Keywords:

flour, iron, water-soluble vitamins, Nutrition policy, Paraguay

Abstract

Background: Micronutrient deficiency, mainly iron deficiency, is one of the main nutrition problems worldwide. Objective: To evaluate the adequacy of micronutrient content (iron and B complex vitamins) in samples of flour from processing and fractionating companies in Paraguay, and to determine the significant differences in micronutrient concentrations during the period 2015-2019. Materials and Methods: Descriptive and longitudinal study. A total of 540 flour samples were collected. The test method to quantify water-soluble vitamins was high-performance liquid chromatography. Iron was determined using the AOAC985.35 method. Results: Samples were obtained from 10 regions:
87.2% were taken from manufacturing plants or mills. 98.1% of the samples were type 000 flours (n=498). The micronutrients that most frequently presented adequate concentrations were iron and niacin, while folic acid presented the least adequate concentrations. Significant differences in micronutrient concentrations were observed throughout the mentioned period. Conclusions: It is necessary to continue monitoring in order to guarantee compliance with current legislation, especially regarding concentrations that are insufficient or above the 90th percentile.

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Author Biographies

Natalia Elizabeth González Cañete, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)

Lic., MSc. Nutrición Humana.

José Manuel María Acosta Escobar, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)

Lic., Especialista en Nutrición clínica y Soporte Nutricional

Marcelo Javier Galeano Miers, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)

Lic., Especialista en Nutrición Clínica, Obesidad y Diabetes.

Geraldine Montserrat Morínigo Isla, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)

Lic., Especialista en Salud Pública

Marcia Carolina Bonzi Arévalos, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)

Lic., Máster Universitario Europeo en Alimentación, Nutrición y Metabolismo

Elsi Carolina Ovelar Fernández, Instituto Nacional de Alimentación y Nutrición (INAN)

Lic., Máster en Planificación y Conducción Estratégica Nacional

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Published

2023-12-13

How to Cite

González Cañete, N. E., Acosta Escobar, J. M. M., Galeano Miers, M. J., Morínigo Isla, G. M., Bonzi Arévalos, M. C., & Ovelar Fernández, E. C. (2023). Adequacy of the Micronutrient Content in Wheat Flour with Iron and Vitamins in Paraguay During the Period 2015-2019. Perspectivas En Nutrición Humana, 25(1), 31–43. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v25n1a03

Issue

Section

Research

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