Diet and Exercise. Control and Regulation of the Motor Expression Professionals’ Speeches

Authors

  • Rubiela Arboleda Gómez Universidad de Antioquia
  • Saúl Antonio Franco Betancur Universidad de Antioquia

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.v18n2a05

Keywords:

Motor expressions, human body, food habits, nutrition, dietetics, esthetic, professionals, speeches.

Abstract

Background: This article is a product from the research named, On Sun and Shade Memories. This is a recovery from the experience of The Motor expressions stages (2014 – 2015), performed with 20 graduates of the Institute of Physical Education of the University of Antioquia (Medellín – Colombia). Objective: The aim of one of the perspectives addressed in the study, was to characterize the body culture of those who practice physical education, sports, recreation and related areas in different stages, and specifically, this approach is to identify the motor expression professionals’ speech, the concerns about eating habits, dietetics and nutrition as mediators of health-body culture dimension- and to reveal individual’s regulatory potential. Materials and Methods: Based on reflexive ethnography, supported by interviews, visual records, observations and workshops implemented with motor expression professionals from the city of Medellín. Results: The study allowed us to understand the control function of guidance coming from dietetics and nutrition in two ways: teacher-student, the recurrence to the knowledge on the nutrition and dietetics fields, from the speech of motor expressions’ professionals and the complexity of compliance with what it should be, manifested in eating habits.

|Abstract
= 296 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 223 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rubiela Arboleda Gómez, Universidad de Antioquia

PhD in Social Scientific Studies. Magister In Contemporary Social Problems. Anthropologist. Degree in Physical Education

Saúl Antonio Franco Betancur, Universidad de Antioquia

Master in Motor Skills - Human Development. Education Sciences Major Area Theology Area. Degree in Physical Education

References

Grimoldi MI. Memoria y recuerdo en la obra de Walter Benjamin. Resignificar el pasado, mirar el presente, conquistar el futuro. III Seminario políticas de la memoria [Artículo en internet]. Buenos Aires: centro cultural de la memoria Haroldo Conti; 2010. Disponible en: http://conti.derhuman.jus.gov.ar/2010/10/mesa-40/grimoldi_mesa_40.pdf

Arboleda R. Las expresiones motrices. Armenia: Kinesis; 2013.

Arboleda R, Valencia A, Gómez GM, Gómez MM, Vargas V, Paja R. Imaginarios sociales en torno a los ejes conceptuales del parque de la vida: promoción de la salud, calidad de vida y desarrollo humano. Medellín, 2012. Medellín: Universidad de Antioquia; 2012.

Restrepo SL, Manjarrés LM, Arboleda R. El pan de las nueve lunas: alimentación y estado nutricional de la mujer gestante. Medellín: Universidad de Antioquia; 2002. [Citado enero de 2016]. Disponible en: http://www.lifeder.com/frases-nutricion

Aguirre P. Ricos, flacos y gordos pobres. La alimentación en crisis. Claves para todos. Buenos Aires: Capital intelectual; 2004.

Velásquez G. Fundamentos de alimentación saludable. Medellín: Editorial Universidad de Antioquia; 2006.

Medín R, Medin S. Alimentos: introducción, técnica y seguridad. 3.ª edición. Buenos Aires: Ediciones turísticas de Mario Banchik; 2007.

Cook R. Los hábitos alimentarios de los indígenas de Panamá. Panamá: Cinfos; 1961. [Citado enero de 2016]. Disponible en: http://library.ciat.cgiar.org/cgi-bin/koha/opac-detail.

De Garine I. Antropología de la alimentación y autenticidad cultural. En Gracia Arnaiz M (Comp.). Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España, Barcelona: Ariel Antropología. 2002; pp. 9-14.

Galeano E. Desafíos metodológicos y éticos de la investigación social. Medellín; 2008.

Martínez K, Carrascosa C, Ayala H. Una estrategia de diseminación en la psicología: los talleres interactivos. Salud pública Mé. 2003;45(1):5-12.

Guber R. El salvaje metropolitano. Buenos Aires: Primera Paidós; 2001.

Galindo L. Etnografía. El oficio de la mirada y el sentido. En Técnicas de investigación en sociedad, cultura y comunicación. México: Pearson; 1998.

Geertz C. La interpretación de las culturas. Barcelona: Gedisa; 1999.

Serres, M. Variaciones sobre el cuerpo. Buenos Aires: Fondo de Cultura Económica; 2011.

Weineck J. Entrenamiento total. Barcelona: Paidotribo; 2005.

Wallerstein I. Abrir las ciencias sociales. México: UNAM CIICH/ Siglo XXI; 1996.

Weigel, S. Cuerpo, imagen y espacio en Walter Benjamín. Santiago del Estero, Argentina: Paidós; 1999.

Nietzsche F. El ocaso de los ídolos. Barcelona: Tusquets; 2000.

Palacios N, Gil A. Centro de medicina del deporte de Madrid. Madrid; 2009. [Citado enero de 2016]. Disponible en: dialnet.unirioja.es/servlet/extaut

Rosenkranz K. Estética de lo feo. Madrid: Julio Ollero Editor; 1992.

Eco U. Historia de la fealdad. Barcelona: Lumen; 2007.

Published

2017-10-19

How to Cite

Arboleda Gómez, R., & Franco Betancur, S. A. (2017). Diet and Exercise. Control and Regulation of the Motor Expression Professionals’ Speeches. Perspectivas En Nutrición Humana, 18(2), 187–201. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v18n2a05

Issue

Section

Research