Basic foods in households receiving benefits from Ximena Rico Llano Foundation, Medellín-Colombia

Authors

  • Eliana María Pérez Tamayo Universidad de Antioquia
  • Diana María Sepúlveda Herrera Universidad de Antioquia
  • Adriana Giraldo Villa Universidad de Antioquia

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.9414

Keywords:

food consumption, income, food supply, household food security, Colombia

Abstract

Objective: to determine in the households receiving benefits from Ximena Rico Llano foundation Medellin-Colobia, the composition of consumed food, what foods these families use to buy and the cost for no nutritious food. Materials and methods: cross sectional study. Randomized and representative sample of 91 families from the foundation were selected. An structured survey was applied to define the basic foods consumed according the accessibility and to determine what type and how much food families buy, and also the cost, calories and proteins content of these foods. Moreover the cost and the accessibility for no nutritious food were also identified. Results: the basic meals consumed for families were represented for 30 aliments distributed in 12 groups; however 16% of the families didn’t have access to staple food like meat, legumes, dairy products, fruits and vegetables. The cost of the basic food was about $448.623 (US$216), it was the equivalent to 1,03 basic wage. The cost for no nutritious food represented 14% of the total Money spending in food per month. Conclusions: the basic foods of the families from Ximena Rico Llano Foundation consisted of 30 aliments, and no variety was observed. These families didn’t meet the nutritional requirements. Acquisition of products different to food represented another important investments that restrain families to spent more in staple food.
|Abstract
= 501 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 1379 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Eliana María Pérez Tamayo, Universidad de Antioquia

School of Nutrition and Dietetics, Universidad de Antioquia, Medellín-Colombia.

Diana María Sepúlveda Herrera, Universidad de Antioquia

School of Nutrition and Dietetics, Universidad de Antioquia, Medellín-Colombia.

Adriana Giraldo Villa, Universidad de Antioquia

Candidate for a Master's in Epidemiology. National School of Public Health, Universidad de Antioquia, Medellín-Colombia.

References

Schuh E. Seguridad alimentaria mundial. Perspect Econom. 2002;17:17-9.

Figueroa D. Acceso a los alimentos como factor determinante de la seguridad alimentaria y nutricional y sus representacionesen Brasil. Rev Costarric Salud Pública. 2005;14:77-86.

Menchú M, Osegueda O. La canasta básica de alimentos de Centroamérica: revisión de la metodología. Guatemala: OPS, INCAP; 2002.

Castillo C, Rivas C. Costo de una canasta básica de alimentos para celíacos en Chile. Rev Med Chile.2008;136:613-9.

Álvarez M, Estrada A, Montoya E, Melgar H. Validación de la escala de la seguridad alimentaria doméstica en Antioquia, Colombia. Rev Salud Publ Mex. 2006;48:474-81.

Garza Y, Ramos E, González L, Berrún L. Consumo de macronutrimentos e ingreso económico en familias de Nuevo León, México. Respyn. 2008;9:1-10.

FAO. El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo 2009: crisis económicas, repercusiones y enseñanzas extraídas. Roma; 2009.

Kirkpatrick S, Tarasuk V. The relationship between low income and household food expenditure patterns in Canda. Public Health Nutr. 2003;6:589-97.

Fundación Ximena Rico Llano. Información institucional: 1998-2008. Medellín; 2008.

Colombia. Departamento Administrativo Nacional de Estadística. Encuesta nacional de hogares. Bogotá; 2008 [citado octubre de 2009] Disponible en: https://www.dane.gov.co.

Colimon K. Fundamentos de epidemiología. Medellín: Corporación para Investigaciones Biológicas; 2010.

Universidad del Valle. Módulo alimentos y dieta. Vigilancia nutricional y seguridad alimentaria. Cali; 1994.

Álvarez M, Benjumea M, Roldán P, Maya M, Montoya E. Perfil alimentario y nutricional de los hogares del departamento de Antioquia. Medellín: Gobernación de Antioquia; 2005.

Asociación Médica Mundial. Declaración de Helsinki. Paris: AMM; 2008 [citado octubre de 2009] Disponible en: https://www.wma.net/s/policy/b3.htm.

Liévano M, Tobar L. Caracterización de la seguridad alimentaria y nutricional de la población del Verjón Bajo, localidad de Chapinero, Bogotá. Universitas Scientiarum. 2008;13:298-305.

Jiménez S. Métodos de medición de la seguridad alimentaria. Rev Cubana Aliment Nutr. 1995;9:62-7.

Chapetón M, Silva J. Determinación de la canasta usual de alimentos del casco urbano de Leticia-Amazonas. Leticia: Universidad Nacional de Colombia, Secretaría de Salud de Amazonas, ICBF; 2005.

Álvarez M, Montoya E. Canasta básica de alimentos recomendada para los hogares del Suroeste antioqueno: indicativo de los ingresos monetarios mínimos necesarios. Perspect Nutr Humana. 2005;13:11-29.

Bravo A. Canasta básica de alimentos urbana de Bogotá. Bogotá: ICBF; 2004.

Pulido S, Alarcón F. Determinación de la canasta usual de alimentos del casco urbano de Puerto Nariño-Amazonas. Leticia: Universidad Nacional de Colombia, Secretaría de Salud de Amazonas, ICBF; 2005.

Pulido S, Alarcón F. Canasta básica de alimentos de la población del departamento Archipiélago de San Andrés, Providencia y Santa Catalina. San Andrés Isla: Universidad Nacional de Colombia, Sede Caribe; 2005.

Published

2011-04-01

How to Cite

Pérez Tamayo, E. M., Sepúlveda Herrera, D. M., & Giraldo Villa, A. (2011). Basic foods in households receiving benefits from Ximena Rico Llano Foundation, Medellín-Colombia. Perspectivas En Nutrición Humana, 12(1), 33–45. https://doi.org/10.17533/udea.penh.9414

Issue

Section

Research

Most read articles by the same author(s)