The basket of basic food groups recomended to families, living in the southwest region of the Antioquia-Colombia: An indicative of the lowest in-come necessary to buy the basket of basic recomended foods

Authors

  • Elizabeth Cristina Montoya Puerta Universidad de Antioquia
  • Martha Cecilia Álvarez Uribe Universidad de Antioquia

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.18081

Keywords:

South-west region of Antioquia, basket of basic food, Engel’s coefficient, food safety for families

Abstract

Objetive: to estabilsh the basic food groups recomended to families from the Southwest region of Antioquia-Colombia. Methodology Study design: Prevalence-descriptive study Subjects: represented by 7 towns, 14 small rural areas and 241 families living either in the urban and rural areas, using 95% confidence intervals. Methods: the basket of basic foods groups eaten by families was identified base on the information given by members of families about the food available during the week before the interview. We defined a basic diet, and a new caloric recomendations were calculated to improve some alimentary deficiencies. We stablished the minimum amount of money to the families of the region using the Engel's coefficient Results: these families included all the food groups in their food pattern, but we found a little food variety. Sugars and cereals represent the 57% of the available energy. The basket of the basic food groups recommended improves the deficiencies founded in the availability of: milk, vegetables and fruits. Families need to get at least two times the in-come set up by the Colombian's government in 2004 Conclusions: this study indicates all the neccesary changes that need to be done by the goverment, as increasing job opportunities, rising social and economic benefits, let people accessing at the basic food groups recomended in order to improve quality of life.    
|Abstract
= 528 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 1682 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Elizabeth Cristina Montoya Puerta, Universidad de Antioquia

Estudiante Programa de Nutrición y Dietética, Universidad de Antioquia.

Martha Cecilia Álvarez Uribe, Universidad de Antioquia

ND Especialista en Sistemas de Información. Magíster en Desarrollo Social y Educativo. Integrante del Grupo de Investigación en Alimentación y Nutrición Humana de la Universidad de Antioquia.    

References

Alarcón D. Medición de las condiciones de vida. Washington: Instituto Interamericano para el Desarrollo Social (INDES); 2001. p. 1-21. Series Documentos de Trabajo I-21.

Instituto Nacional de Estadística y Censos. Acerca del método utilizado para la medición de la pobreza en Argentina. Buenos Aires: Dirección Nacional de Encuestas de Hogares del INDEC; 2001.

Britos S. La alimentación en tiempos de crisis: intervenciones sociales en relación con los precios de alimentos. Arch Argent Pediatr 2002;100: 402-411.

Lareo LR, Gracia BN, Fajardo L, Romero LH, Acciarri G, Pradilla A. From food basket to food security. The food factor in nutritional surveillance. Arch Latinoam Nutr 1990;40:22-43.

Menchú MT, Osegueda OT. La canasta básica de alimentos en Centroamérica: Revisión de la metodología. Guatemala: Organización Panamericana de la Salud (OPS), Instituto de Nutrición de Centroamérica y Panamá (INCAP); 2002. p. 1-59.

Paraguay. Dirección General de Estadística, Encuestas y Censos. Canasta básica de alimentos y líneas de pobrezas en Paraguay. Asunción; 1997-1998. https://www/dgeec.gov.py/biblioteca/canasta básica/CBi.htm. Fecha de acceso mayo 5 de 2005.

Honduras. Secretaría de Planificación, Coordinación y Presupuesto. Definición de la canasta básica de alimentos. Honduras: SECPLAN; 1991; p. 1-24.

Panamá. Ministerio de Economía y Finanzas, Ministerio de Trabajo y Desarrollo Laboral, Ministerio de Salud. Canasta básica de alimentos para los Distritos de Panamá y San Miguelito. Panamá; 2002.

Instituto Nacional de Estadística y Censos. Encuesta nacional de ingresos y gastos. Ecuador; 2003 - 2004.

Botero CA. Coincidencias y diferencias en la estimación de la pobreza: Risaralda, Pereira: Secretaria de Planeación; 2004.

Álvarez MC, González L. Prácticas alimentarias en las familias del área rural de Medellín. Colombia. Arch Latinoam Nutr 2002;52:55-62.

FAO. La gestión de los recursos del hogar, la esencia de la cuestión. Roma; 2004. https://www.fao.org/Gender/static/Method/Ostatds1.htm. Fecha de acceso mayo 3 de 2005.

Álvarez MC, Correa JM. Programa computarizado suficiencia alimentaria en el hogar. Medellín: Universidad de Antioquia; 2004. (Sin publicar)

Álvarez MC. Manual de pesos y medidas de alimentos frescos y procesados. Medellín: Universidad de Antioquia; 2004.

Instituto Colombiano de Bienestar Familiar. Recomendaciones de kilocalorías y Nutrientes para la Población Colombiana. Bogotá; 1990.

James W, Schofield EC. Necesidades humanas de energía. In: Manual para planificadores y nutricionistas. Roma: FAO;1996.

Universidad de Antioquia. Dirección de Regionalización e Instituto de Estudios Regionales. Suroeste, desarrollo región: una tarea común universidad-región. Medellín: Universidad de Antioquia; 2000.

Anuario estadístico de Antioquia. Indicadores. Medellín: Gobernación de Antioquia; 2002. p. 14.5-14.13.

OPS, Dirección Seccional de Salud de Antioquia. Indicadores básicos de salud. Medellín: 2003.

Álvarez M, Roldan P, Benjumea M, Maya M, Martínez M, Puerta E. Perfil alimentario y nutricional de los hogares de la región del Bajo Cauca Antioqueño. Medellín: Universidad de Antioquia, Gobernación de Antioquia; 2005.

Álvarez M, Roldan P, Benjumea M, Maya M, Martínez M, Puerta E. Perfil alimentario y nutricional de los hogares urbanos de Medellín. Universidad de Antioquia, Gobernación de Antioquia; 2004.

Published

2014-01-10

How to Cite

Montoya Puerta, E. C., & Álvarez Uribe, M. C. (2014). The basket of basic food groups recomended to families, living in the southwest region of the Antioquia-Colombia: An indicative of the lowest in-come necessary to buy the basket of basic recomended foods. Perspectivas En Nutrición Humana, (13), 11–29. https://doi.org/10.17533/udea.penh.18081

Issue

Section

Research

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>