.

Authors

  • Teresita Alzate Yepes Universidad de Antioquia

DOI:

https://doi.org/10.17533/udea.penh.v21n2a01

Abstract

.

|Abstract
= 2720 veces | PDF (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 1944 veces| | XML (ESPAÑOL (ESPAÑA))
= 6 veces|

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Teresita Alzate Yepes, Universidad de Antioquia

Director of the journal Perspectives in Human Nutrition and leader of the Interdisciplinary Research Group on Health Education and Nutrition Education GIIESEN. Ph. D. in Education Actions. MSc in Pedagogical Actions and Community Development. MSc in Education. Professor at the School of Nutrition and Dietetics, Universidad de Antioquia

References

Mateos A, Perote A. Genes, ciencia y dieta: lecciones sobre evolución humana. Madrid: Instituto Tomás Pascual, Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana; 201. Disponible en https://mon.uvic.cat/tlc/files/2012/07/libro_genes_ciencia_dieta.pdf

OCDE/FAO. “Carne”, en OCDE-FAO Perspectivas Agrícolas 2017-2026. París, OECD Publishing; 2017. DOI: https://doi.org/10.1787/agr_outlook-2017-es

Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, et al. Food in the Anthropocene: The EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019;393(10170):447-92. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4

IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans; red meat and processed meat, vol. 114; 2015. Lyon France: Iarc Monographs; 2018. Disponible en: https://publications.iarc.fr/Book-And-Report-Series/Iarc-Monographs-On-The-Identification-Of-Carcinogenic-Hazards-To-Humans/Red-Meat-And-Processed-Meat-2018

Milmaniene M. Obesidad: de las calorías a los alimentos ultraprocesados. Vertex Rev Arg de Psiquiat. 2018;29(138):111-9. Disponible en: http://www.polemos.com.ar/docs/vertex/vertex138.pdf

Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JAE, Stampfer MJ, et al. Red meat consumption and mortality: Results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med. 2012;172(7):555-63. DOI: https://doi.org/10.1001/archinternmed.2011.2287

Organización Mundial de la Salud OMS. Carcinogenicidad del consumo de carne roja y de la carne procesada. [Internet]. 2015. Disponible en: https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/es/

Johnston BC, Zeraatkar D, Han MA, Vernooij RWM, Valli C, El Dib R, et al. Unprocessed red meat and processed meat consumption: Dietary guideline recommendations from the nutritional recommendations (NUTRIRECS) consortium. Ann Intern Med. 2019;171(10):756-64. DOI: https://doi.org/10.7326/M19-1621

Harvard T.H. School of Public Health. New “guidelines” say continue red meat consumption habits, but recommendations contradict evidence [Internet]. The Nutrition Source. 2019. Disponible en: Disponible en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/

Qian F, Riddle MC, Wylie-Rosett J, Hu FB. Red and processed meats and health risks: How strong is the evidence? Diabetes Care. 2020;43(2):265-71. DOI: https://doi.org/10.2337/dci19-0063

Wyness L. The role of red meat in the diet: nutrition and health benefits. Proc Nutr Soc. 2016;75:227-32. DOI: https://doi.org/10.1017/S0029665115004267

FAO Departamento de Agricultura y protección del consumidor. Producción y sanidad. Consumo de carne. 25 Nov 2014. [Internet]. [Citado noviembre de 2019]. Disponible en: http://www.fao.org/ag/againfo/themes/es/meat/background.html

Instituto Colombiano de Bienestar Familiar, Ministerio de la Protección Social, Instituto Nacional de Salud, Profamilia. Encuesta nacional de la situación nutricional en Colombia 2010. Bogotá: ICBF; 2011, 512 pp.

Contexto Ganadero. Las tendencias del consumo de carne en Colombia. [Internet]. [Citado noviembre de 2019]. Disponible en: https://www.contextoganadero.com/economia/las-tendencias-del-consumo-de-carne-en-colombia

Pinto A. El mayor causante del calentamiento global no es el que pensamos. Universidad de los Andes, Facultad de Administración; 2017. [Internet]. [Citado octubre de 2019]. Disponible en: https://agronegocios.uniandes.edu.co/2017/10/03/el-mayor-causante-del-calentamiento-global-no-es-el-que-pensamos/

Ganadería Colombiana Hoja de ruta 2018-2022. Fedegan. [Internet]. [Citado noviembre de 2019]. Disponible en: http://static.fedegan.org.co.s3.amazonaws.com/publicaciones/Hoja_de_ruta_Fedegan.pdf

Published

2019-12-20

How to Cite

Alzate Yepes, T. (2019). Perspectivas En Nutrición Humana, 21(2), 137–142. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v21n2a01

Issue

Section

Editorials

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>